Provincies moeten blijven investeren in duurzaam natuur- en bosbeheer

Door Nadia Sminate op 15 oktober 2014, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Lokaal beleid
Provincies moeten blijven investeren in duurzaam natuur- en bosbeheer

“Een hervorming van de financiering van de provincies mag er niet voor zorgen dat verantwoordelijkheden worden afgewenteld”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA). “Iedereen heeft baat bij sterke en efficiënt georganiseerde organisaties voor natuur- en landschapszorg.” Daarom vraagt zij de provincies om hun verantwoordelijkheid te blijven opnemen in het belang van een duurzaam natuur- en bosbeheer.

De vzw’s Regionale Landschappen werken aan duurzame natuur- en landschapszorg in streken met een eigen identiteit en met belangrijke natuur- en landschapswaarde. Eerder werd die grondgebonden bevoegdheid van het Vlaamse niveau overgeheveld naar de provincies. Naar aanleiding van de Vlaamse besparingen moeten nu ook de provincies besparen. Daarom gaan er stemmen op bij de provincies om die bevoegdheid niet langer op te nemen.

Evenwichtig besparen
“Ik begrijp die bekommernissen maar al te goed”, zegt Sminate, die zelf schepen is in Londerzeel, dat deel uitmaakt van Regionaal Landschap ‘Groene Corridor’. “Maar de provincies mogen die taak niet verwaarlozen. Bovendien krijgen ze voor de periode 2014-2016 ook projectmiddelen daarvoor toegewezen. De provincies moeten zelf een evenwichtig besparingsbeleid uitwerken, waarbij ze bijvoorbeeld al heel wat persoonsgebonden initiatieven zouden kunnen afbouwen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is