Ziekte mag geen enkele reis zijn richting armoede en sociale uitsluiting

Door Nadia Sminate op 22 augustus 2013, over deze onderwerpen: Armoede, Uitkeringen, Werken, Ziekte

N-VA-Kamerlid Nadia Sminate wil, naast de zorg, individuele begeleiding door arbeidsexperten zodat elke arbeidsongeschikte, ieder naar zijn of haar mogelijkheden, terug aan het werk kan in een (aan)gepaste job.

Sminate stelt vast dat ziekte of ongeval meer en meer een enkele reis richting armoede en sociale uitsluiting wordt. Daarom wijst ze erop dat de ziekenfondsarts rekening moet houden met de arbeidsongeschikte, als persoon in zijn totaliteit, met het beroep of de beroepen die die persoon heeft uitgeoefend en zou kunnen uitoefenen, en met het verdienvermogen wanneer hij eventueel nog zou kunnen werken: geen gemakkelijke taak, zelfs niet voor een arts. Daarom moet de re-integratie op de arbeidsmarkt begeleid te worden door arbeidsexperten.

Sminate verwijst naar de situatie in Nederland. Daar is één instelling verantwoordelijk voor de uitkeringen van verschillende verzekeringen waaronder de ziekte- én werkloosheidsverzekering. Doordat ze veel verzekeringen beheren zijn er minder problemen met activering en gegevensuitwisseling. Door procesoptimalisaties en synergiën zijn de Nederlanders er bovendien ook nog eens in geslaagd sinds 2005 bijna één miljard te besparen in werkingskosten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is