Enkel gediplomeerde islamleerkrachten in de klas

Door Nadia Sminate op 18 april 2018, over deze onderwerpen: Leerkrachten en directies, Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Hoger onderwijs
Voorrang Nederlandstaligen in Brussels onderwijs: Grondwettelijk Hof bevestigt N-VA-visie

Beginnende islamleerkrachten in het lager en het secundair onderwijs moeten vanaf 1 september 2018 een bekwaamheidsbewijs voorleggen. De Vlaamse overheid bereikte daarover een akkoord met de Moslimexecutieve. Vlaams Parlementslid Nadia Sminate noemt het akkoord een stap vooruit. “Toch moeten we verder gaan. Ik maak me zorgen over de 647 leerkrachten die vandaag al aan de slag zijn zonder bekwaamheidsbewijs. Die zullen ook in de toekomst niet verplicht worden zo’n bewijs te halen.” Vlaams Parlementslid Sminate vindt dat ook de vandaag actieve leraars moeten voldoen aan de bekwaamheidsvereisten en dit zonder uitzondering.

73 procent zonder diploma

Nadia Sminate ijvert al jaren voor een kwalitatieve opleiding en een bewijs van beroepsbekwaamheid als voorwaarde voor de aanstelling van leerkrachten islamonderricht. Liefst 73 procent van de islamleerkrachten beschikt niet over het vereiste diploma. Bovendien was een bekwaamheidsbewijs tot nog toe enkel vereist voor de eerste twee graden van het secundair onderwijs. Het akkoord met de Moslimexecutieve breidt de bekwaamheidseis uit naar alle graden in het basis- en het secundair onderwijs.

Quid huidige leerkrachten?

Er is ook een akkoord tussen de Moslimexecutieve en de Vlaamse hogescholen over welke opleidingen kandidaat-islamleerkrachten moeten volgen om hun bekwaamheidsbewijs te halen. Nadia Sminate blijft toch kritisch over de leerkrachten die nu al islamonderricht geven: “Het zijn deze leerkrachten die op dit moment islamitische godsdienst doceren aan meer dan 65.000 leerlingen. Zij begeleiden de huidige en toekomstige generaties bij het vormen van hun identiteit en spirituele beleving en moeten hen behoeden voor onder meer het oprukkende radicalisme.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is