Meer dan 100 vastgoedkantoren maken gebruik van CLEE-tool

Door Nadia Sminate op 2 juni 2023, over deze onderwerpen: Wonen

105 vastgoedkantoren in Vlaanderen maken gebruik van de CLEE-tool en registreerden reeds meer dan 16.000 huurdersprofielen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid voor N-VA Nadia Sminate opvroeg bij haar partijgenoot en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. De digitale Clee-tool biedt een praktische en efficiënte oplossing voor alle verhuurmakelaars. Via dit platform kan elke mogelijke huurder een huurprofiel aanmaken en wordt hij of zij gedurende het volledige proces begeleid in de zoektocht naar een huurwoning. "De kandidaat-huurder kan in alle transparantie de kandidatuur verder opvolgen en krijgt automatisch bericht wanneer hij of zij aanvaard of geweigerd wordt als huurder voor een huurpand", zegt Sminate.

Met de Clee-tool wil Vlaanderen de toegangsdrempel tot de huurmarkt verlagen. Mensen die op zoek zijn naar een huurpand moeten slechts éénmalig een huurprofiel aanmaken en dat profiel kan door alle deelnemende vastgoedkantoren gebruikt worden. Via dat profiel kunnen makelaars bekijken of de potentiële huurder objectief in aanmerking komt voor het huren van een pand. "Ook omgekeerd is het voor de potentiële huurder makkelijk om te screenen of een bepaald pand wel geschikt is voor hem of haar om te huren", zegt Sminate.

De digitale tool is nu bijna 2 jaar actief en groeit -net zoals de huurmarkt- jaar na jaar. Er zijn tot op heden 4.050 panden door 105 vastgoedkantoren via Clee aangeboden, waarvoor 16.350 kandidaturen werden ontvangen. "Het mag duidelijk zijn dat dit in het voordeel speelt van alle partijen die betrokken zijn bij een verhuurtransactie", zegt Sminate. "Dergelijk digitaal huurprofiel leidt tot meer transparantie, wettelijke conformiteit en tijdswinst."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is