Neutraliteitsverplichting bij Vlaamse entiteiten blijft dode letter

Door Nadia Sminate op 4 juli 2023
Nadia Sminate

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) slaagt er maar niet in de neutraliteitsverplichting bij de Vlaamse overheid – nochtans een ambitie uit het regeerakkoord- in te voeren. Dat blijkt uit zijn antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Nadia Sminate. “De minister sleept met de voeten”, klikt het bij Sminate. 

De Vlaamse overheid moet een neutrale en toegankelijke overheid zijn waar dienstverlening en respect voorop staat. “Wanneer je als overheidswerknemer uiterlijk symbolen uitdraagt van levensbeschouwelijke, politieke of andere overtuigingen ondergraaf je het neutraliteitsprincipe”, stelt Sminate. “Ook in het provinciaal en Gemeenschapsonderwijs moet die neutraliteit bij zowel schoolpersoneel, leerkrachten als leerlingen gewaarborgd blijven.”

Hoofddoeken

Er gaan ballonnetjes op om de strijd tegen het lerarentekort aan te pakken door onder meer hoofddoeken in het Gemeenschapsonderwijs toe te laten. “Dat is een regelrechte aanfluiting van het neutraliteitsprincipe”, zegt Sminate. “De school kan nooit het verlengstuk van de knusse woonkamer zijn. Het is de voorkamer van de res publica. Wie meer belang hecht aan een religieuze overtuiging dan aan de passie om les te geven, heeft geen plaats in de klas.”

Geen zicht op beslissing

“Er bestaat vandaag geen enkele entiteit-specifieke neutraliteitsverplichting, laat staan dat de minister de naleving en concrete toepassingen ervan binnen de verschillende Vlaamse administraties strikt opvolgt. Ondanks ons herhaaldelijk aandringen in commissies en plenaire vergaderingen, blijft deze neutraliteitsverplichting dode letter”, aldus Nadia. “De invoering van dit principe is een juridische uitdaging en vergt een goede voorbereiding en overleg. Maar vier jaar na de start van deze regering is er nog altijd geen zicht op een finale beslissing.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is