Neutraliteitsverplichting bij Vlaamse overheid blijft dode letter

Door Nadia Sminate op 2 augustus 2023, over deze onderwerpen: Neutrale overheid
Nadia Sminate

Deze Vlaamse Regering was duidelijk bij haar aantreden: neutraliteit van de dienstverlening staan voorop bij de Vlaamse overheid. Dat staat ook met zoveel woorden in het regeerakkoord. Maar op dit moment hebben alle Vlaamse overheidsadministraties hun eigen regels rond en toepassing van levensbeschouwelijke neutraliteit, omdat er nog geen algemeen geldende regel is.

“De invoering van dit principe is een juridische uitdaging en vergt een goede voorbereiding en overleg. Maar 4 jaar na de start van deze regering is er nog altijd geen zicht op een finale beslissing of planning. Tot op heden blijft het – ondanks mijn vele parlementaire vragen en tussenkomsten – windstil bij bevoegd minister Somers”, zegt Nadia Sminate in De Ochtend.

“De Vlaamse overheid moet een neutrale en toegankelijke overheid zijn waar dienstverlening en respect voorop staan. Wanneer je als overheidswerknemer uiterlijk symbolen uitdraagt van levensbeschouwelijke, politieke of andere overtuigingen ondergraaf je het neutraliteitsprincipe, en finaal het vertrouwen in de overheid”, stelt Sminate.

Beluister het interview met Nadia Sminate in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is