Werken op- en afrittencomplex A12 Londerzeel starten in 2025

Door Nadia Sminate op 5 januari 2023

Het kruispunt Kerkhofstraat met A12 draagt al een lange en helaas ook kwalijke geschiedenis met zich mee. Vlaams Parlementslid voor N-VA Nadia Sminate kaartte de noodzaak van een conflictvrij kruispunt nogmaals aan bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Dagelijks moeten tientallen kinderen de autostrade over om van school naar huis te fietsen”, zegt Sminate. “Het is nu goed dat er schot in de zaak komt en er een timing vooropgesteld is om van dit zwarte kruispunt een conflictvrij kruispunt te maken.”

 

De kruispunten op de A12 genieten jammer genoeg een kwalijke reputatie. Het zijn stuk voor stuk erg drukke en vaak onoverzichtelijke kruispunten waar lange files staan of zware verkeersongevallen gebeuren. Om de A12 als echte autosnelweg om te vormen is in 2018 reeds beslist om deze in Londerzeel heraan te leggen en deels in te graven. Het kruispunt met de Kerkhofstraat wordt vervangen door een op- en afrittencomplex. Dankzij dergelijke investering kunnen we de historische last van het verleden wegwerken.

 

Op 15 oktober 2021 besliste de Vlaamse regering om dit project verder uit te werken als een potentieel PPS-project. Na maandenlang juridisch en technisch alles uit te klaren, wordt nu de omgevingsvergunning voorbereid, zodat dit jaar eindelijk de onderhandelingen met potentiële aannemers kunnen aangevat worden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters op een vraag van Vlaams parlementslid Nadia Sminate.

 

“Het dossier heeft een nieuwe vorm aangenomen en het is nu zaak om zo snel mogelijk alle procedures elkaar te laten opvolgen”, zegt Sminate. “Het kruispunt van de A12 met de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg is helaas al vaak een gevaarlijk punt gebleken. Een structurele en gerichte aanpak dringt zich dus op.”

 

Nog uit het antwoord op de schriftelijke vraag blijkt dat vanaf het voorjaar 2023 de aanbestedingsprocedure een jaarlang zal lopen. Midden 2024 kunnen potentiële aannemers dan hun definitieve ontwerp indienen.

 

“De werken aan het kruispunt met de Kerkhofstraat zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid in Londerzeel en omgeving. Het is goed dat er nu schot in de zaak komt, zodat hopelijk in 2025 de schop in de grond kan”, besluit Sminate.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is